Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
riviernieuw.png

Vergunning bomenkap Rivierenhof / Rijnstraat verleend

In de Gezinsbode van 16 juni is de verleende vergunning voor de kap van bomen in de Rivierenhof en Rijnstraat gepubliceerd.

Het besluit over deze omgevingsvergunning kunt u hier downloaden.

 

Hieronder leest u een verslag van bewoners met vertegenwoordigers van de gemeente.

Informatie over voorgenomen bomenkap Rivierenhof/Rijnstraat

Verslag met afgevaardigden gemeente inzake bomenkap Rijnstraat/Rivierenhof d.d. 10-6-2011

Aanwezig:

Dhr. P. de Graaf en dhr. Huiting, afgevaardigden van Gemeente Groningen.

Els-An van Ree en Marianna van der Zee, bewoners Rijnstraat.

 

Onderwerp:

De geplande vervanging/verbetering van de riolering in de Rijnstraat, de Rivierenhof en de Reggestraat en de aanpak van de bekabeling van de netwerkbedrijven.

De renovatie betreft de Parkweg, Reggestraat en de Rijnstraat. Op de Parkweg en de Reggestraat zal er een renovatie van de riolering plaatsvinden door middel van het plaatsen van een kous in het bestaande rioleringsnetwerk. Dit levert relatief weinig overlast op.

In de Rijnstraat zal de gehele riolering worden vervangen en wordt de bekabeling van de nutsbedrijven aangepakt. De nutsbedrijven zijn verantwoordelijk voor het leveren van water, gas en elektriciteit.

Voor het uitvoeren van dit project moeten volgens de gemeente alle bomen worden gekapt. Een aankondiging van de kapvergunning is geplaatst in de Gezinsbode op 28-04-2011.

 

Het project wordt uitgevoerd door het Ingenieursbureau Gemeente Groningen, IGG.

Het project zal worden uitgevoerd door het bedrijf Broekema B.V.

De bewoners van de Rijnstraat hebben een gesprek aangevraagd omdat er onduidelijkheid is over datgene wat er precies gaat gebeuren en omdat er bezwaren zijn tegen de voorgenomen plannen ten aanzien van de bomenstructuur.

 

Geplande activiteiten in de Rijnstraat:

Hier wordt de bestaande riolering opgegraven. Deze riolering wordt vervangen door een 2 buizenstelsel. Het ene buizenstelsel betreft de riolering, het andere buizenstelsel betreft de afvoer van het regenwater. Het regenwater zal in de Dinkelvijver worden geloosd.

De afvoer van het rioleringswater en het regenwater wordt tot aan de haag van de huizen vernieuwd. Dit houdt in dat de gehele weg eruit gaat en alle bomen gekaapt worden. Het gehele project zal ongeveer één jaar in beslag nemen.

Op dit moment staan er 30 rode en witte meidoorns (Crataegus monogyns) aan beide zijden van de straat. De gemeente wil de bomen vervangen door slechts 10 lindes, die bovendien maar aan één kant worden geplaatst.

 

Argumenten van de gemeente hiervoor zijn:

De linde is een goedkopere boom in aanschaf. Een linde heeft een groter volume want het is een forsere boom en dus kun je er minder plaatsen. Bomen zijn uitermate lastig in relatie tot kabels. Dus wil de gemeente overgaan van een dubbele boomstructuur naar een enkele boomstructuur waarbij de bomen aan de even kant van de straat komen. Tot nog toe is er door de gemeente nog geen kapvergunning aangevraagd omdat er geen behoefte is aan hoorzittingen e.d.. Men wil graag in overleg met de buurtbewoners. Als de bewoners in samenspraak met de gemeente tot een aanpak komt waar beide vrede mee hebben, dan kan het project van start gaan.

 

Wat willen de bewoners van de Rijnstraat:

In de Rijnstraat blijft het boomtype meidoorns van hetzelfde type als nu. Beide zijden van de straat blijft beplant met bomen. Aan de even kant van de straat komen minimaal 15/16 meidoorns. Aan de oneven kant komen ook meidoorns. Het aantal meidoorns aan de oneven kant wordt minder zijn, maar zoveel, dat er een balans blijft in de groene uitstraling van de straat.

 

Afspraken:

De gemeente gaat het volgende uitzoeken en zal dit terug rapporteren aan de bewoners:

  • Meidoorns in plaats van lindes
  • Mogelijkheid van plaatsen bomen zowel aan de even kant als de oneven kant
  • Aantal bomen dat wordt teruggeplaatst

Nieuwsarchief