Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
riviernieuw.png

Nieuw boek: Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder

annosmithKunst in uw wijk: Anno Smith

In het Groninger Museum is nog tot half mei een tentoonstelling over het werk van Anno Smith (1915-1990). Deze keramist uit Eelderwolde heeft, vooral in de jaren vijftig, in en rond de stad Groningen talloze woningen, scholen, fabrieken en kerken versierd met tegeltableaus en beeldhouwwerken. Ook bij u in de buurt zijn die kunstwerken te vinden, gewoon op straat! Waar, dat kunt u nu nakijken in het rijk geïllustreerde boek ‘Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder’.

Anno Smith werd kort na de Tweede Wereldoorlog in bouwkringen bekend met het tableau de ‘Alkmaarse Kaasdragers’ op de buitenmuur van een pakhuis aan de Westerkade. De afbeelding op de voorkant van het boek kent u vast: de ronde zwerm witte vogels op de hoek van de Verlengde Hereweg en de Van Iddekingeweg.

Aan de hand van talrijke illustraties schetst het boek een beeld van het leven van de kunstenaar, die ook docent is geweest aan de ‘Snieschoule’ (de School voor Handenarbeid aan de Walstraat). Ook gaat het boek in op zijn atelier aan de Veenweg, zijn geavanceerde baktechniek (“mijn steen gaat langer mee dan het gebouw!”), de bijzondere ‘Smith-kleuren’, de onderwerpen (symboliek) en de vormen (vaak figuratief) van zijn kunstwerken.

Cultureel erfgoed

Het belang van Anno Smith voor de Noord-Nederlandse bouw- en kunstgeschiedenis is moeilijk te overschatten. Veel van zijn werken bevinden zich op huizen die nu vaak ‘niet meer van deze tijd’ worden gevonden. Maar ze zijn wel beeldbepalend  voor het tijdperk van de Wederopbouw: een tijd van grote woningnood waarin Nederland moest zien de herstellen van de oorlog. Het is daarom goed dat schrijver Jaap Ekhart en fotograaf Rudmer Nijman jarenlang stad en land hebben afgereisd om de werken van Anno Smith te registreren, te fotograferen en te beschrijven.

Ook in uw wijk

Het boek sluit af met lijsten van de vindplaatsen van alle werken van Anno Smith die bekend zijn. Die lijsten zijn te gebruiken als een reisgids om de kunst in uw wijk te ontdekken. De Rivierenbuurt blijkt rijk te zijn aan kleine beeldhouwwerkjes boven portieken.

Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder. Jaap Ekhart (tekst) en Rudmer Nijman (fotografie).

Onder redactie van Rinus Woesthuis en Marleen van Leeuwen. Groningen, Uitgeverij Leander.

ISBN/EAN 978-94-91181-06-1. Prijs: € 19,95.

Het boek is te koop in de boekhandel, het Groninger Museum of via de website

www.keramistannosmith.nl.

Nieuwsarchief