Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
riviernieuw.png

Vleermuizen in de Rivierenbuurt

De Vleermuiswerkgroep Groningen doet een dringend beroep op bewoners van de Rivierenbuurt, om in april en de eerste week van mei, informatie over de aanwezigheid van vleermuizen in onze buurt te melden.
De werkgroep maakt zich zorgen over het effect van de ringwegzuid plannen voor de vleermuizen. Als de Papiermolentunnel verdwijnt en alle bomen tussen de Maaslaan en de ringweg gekapt worden, verminderen de foerageermogelijkheden voor vleermuizen in de Rivierenbuurt aanzienlijk. 
 
De werkgroep heeft wel wat gegevens over de Rivierenbuurt, maar die zijn onvoldoende en verouderd. Vleermuizen verhuizen ook nogal eens. 
Het gaat vooral om informatie over Dwergvleermuizen. Dat zijn de kleine fladderaars die de meeste mensen wel eens zien vliegen. Ze beginnen een half uur na zonsondergang te vliegen, ongeveer vanaf het moment dat de lantaarnpalen aangaan. 
Waar worden ze gezien en speciaal: waar worden er meerdere tegelijk gezien?
Of waar vinden mensen opeens "muizenkeutels": buiten op de vensterbank, of op de tegels vlak bij het huis, soms een enkele buiten op een raam of aan de buitenmuur - op plaatsen waar een muis toch echt niet kan komen?
 
Dwergvleermuis vrouwtjes gaan tegen eind april als groep in een spouwmuur zitten. Daar krijgt elk vrouwtje 1 jong. Na 4 weken opvoeden vertrekken ze allemaal. Zo’n kraamkolonie telt (in de stad, gewoonlijk) tussen de 25 en 100 dieren.
Ze maken niets stuk, ze kunnen met hun tandjes alleen insecten eten, ze kunnen niet aan de balken knagen (Vleermuizen zijn niet verwant aan muizen of konijnen: het zijn geen knaagdieren). Ze willen alleen tijdelijk een veilige warme plek om hun kinderen groot te brengen. Poep droogt in de spouw geurloos op.
Mannetjes vleermuizen wonen apart, vaak alleen, maar soms slapen ze met een mannengroepje ook regelmatig op één vaste plek.
 
Als u ons informeert nemen wij contact op alvorens te komen kijken. 
Klarissa Nienhuys, coördinator Vleermuiswerkgroep Groningen,   Klarissa Nienhuys <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Nieuwsarchief