Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
riviernieuw.png

Grafisch Museum Groningen wordt GR-ID

Zojuist heeft het Grafisch Museum Groningen zijn naam gewijzigd in GR-ID: Museum voor het realiseren van grafische ideeën. Met een feestelijke borrel voor cultureel Groningen en de pers heeft GR-ID haar nieuwe naam onthuld.

Het museum dat bekend stond als het Grafisch Museum Groningen heeft het voornemen om in de komende twee jaar ingrijpende veranderingen te ondergaan en te worden omgevormd tot een uniek museum waarin ambacht en nieuwe technieken, experiment en activiteit en letter en beeld centraal staan. De aftrap van deze herinrichting wordt gegeven met een naamsverandering die deze omslag al in zich heeft. De grafische term GR-ID (een grid is een ander woord voor raster) staat voor GRafische IDeeën en GRoninger IDentiteit.

GR-ID streeft naar een museum waarin alle ruimtes worden geoormerkt met een thema en waarin kunstenaars en vormgevers worden gekoppeld aan drukkers, zetters en oude drukpersen. Op traditionele persen moeten moderne producten worden vervaardigd onder toeziend oog van het publiek. In het museum moet ruimte komen voor installaties en multimediaprojecten, grafische experimenten en workshops, exposities van vormgeving en beeldende kunst, bijzondere objecten uit de collectie en werk van jonge Groningers. De winkel wordt vernieuwd, er komt een horecagelegenheid en een ruimte die geschikt is voor de borrels en vergaderingen. GR-ID zal ook letterlijk met het museum naar buiten treden in de vorm van evenementen en streeft naar een intensieve samenwerking met culturele instellingen en ondernemers. Kunstenaars en vormgevers gaan in dialoog met het publiek en richten hun exposities in onder openingstijden. Kortom: een levendig en interactief museum waarvan er geen tweede is in Nederland.

Bureau Kinkorn uit Tilburg schreef samen met het museum een inhoudelijk masterplan. Bestuur en directie van GR-ID werken momenteel aan een businessplan en hopen binnenkort met de fondsenwerving voor de herinrichting te kunnen starten.

Nieuwsarchief