Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
riviernieuw.png

Locatie Helperzoomtunnel bekend - omwonenden geschrokken

Lokatie Helperzoomtunnel bekend - omwonenden geschrokken

De stichting Leefomgeving en de de zuidelijke wijken zijn onaangenaam verrast door het bericht van de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid in het DvhN van vandaag, dat de lokatie voor de Helperzoomtunnel zou zijn bepaald: in het verlengde van de Helper Brink. Omwonenden zijn hierover niet geïnformeerd, laat staan betrokken bij de keuze van de lokatie. De wijken vragen zich ook af of de gemeente in deze keuze is gekend. 

Toen het in 2009 genomen besluit om op het bestaande tracé te gaan bouwen werd uitgewerkt, bleek al snel dat de daarbij noodzakelijke parallelverbinding onder het spoor bij de Esperantokruising technisch moeilijk in te passen was. Ook zou daarmee de leefbaarheid rond het Sterrebos ernstig onder druk komen. Vervolgens werd een nieuwe oost-west verbinding bedacht in de vorm van de Helperzoomtunnel. 

"De nieuwe Helperzoomtunnel is een lapmiddel voor een falend ontwerp, en verplaatst de extra verkeersoverlast van de parallelwegen die niet haalbaar bleken naar de zuidelijke wijken. Het verandert het oorspronkelijke ontwerp fundamenteel, en vormt bovendien een breuk met het beleid van de gemeente, dat altijd gericht was op concentratie van het verkeer op de ringweg", aldus Kars Marnink van de Stichting Leefomgeving. 

De wijken vroegen al eerder bij de gemeente aandacht voor de geplande nieuwe zuidelijke doorstroomroute door de Wijert en Helpman, die vooral tijdens de ombouw van de A7 ook als omleidingsroute zal worden ingezet. "De in het artikel genoemde 5500 auto’s op de Helper Brink vormen een enorme toename ten opzichte van de huidige drukte, die tijdens de spits nu al tot gevaarlijke situaties leidt. Bovendien hebben we nog niet van de gemeente gehoord hoeveel extra verkeer er tijdens de jarenlange ombouw door de wijken moet gaan rijden. Tenslotte moet je bedenken dat het niet alleen op de Helper Brink drukker wordt, maar dat de tunnel een aanzuigende werking heeft in het hele zuiden van de stad, zoals goed te zien is op de kleurenkaart op onze website www.ringzuid.nl."

Uit een enquete gehouden onder de inwoners van Helpman blijkt dat er totaal geen draagvlak is voor de Helperzoomtunnel, en dat de omwonenden zich onvoldoende door de gemeente geïnformeerd voelen. Marnink is verbolgen over de gang van zaken: "De toon van het artikel is dat het allemaal best meevalt, maar als we om cijfers of onderbouwing vragen valt het stil. Er wordt met geen woord gerept over de ombouwfase, en zoals we bij andere grote projecten zien, zou die best eens langer kunnen duren dan 5 jaar. Er staan 4 scholen rond de Helper Brink, de veiligheid van honderden kinderen is in het geding. Om een besluit daarover in de krant te moeten lezen vind ik niet fatsoenlijk."

Nieuwsarchief